Warning: Declaration of ET_Theme_Builder_Woocommerce_Product_Variable_Placeholder::get_available_variations() should be compatible with WC_Product_Variable::get_available_variations($return = 'array') in /data/1/d/1db048f1-cc5e-461b-9d9b-ce05efe50aec/fotoliecba.sk/web/wp-content/themes/Divi/includes/builder/frontend-builder/theme-builder/WoocommerceProductVariablePlaceholder.php on line 8
Účinky UV žiarenia II. - Fotoliečba.sk

Koniec februára, teplota vzduchu asi 10°C, vyblednuté telá po zime sa tešia z prívalu slnečnej energie.
Čo je ale zaujímavé, že tmavšie fototypy pôvodom z krajín bližšie pri rovníku môžu mať po presťahovaní severnejšie či južnejšie problém. Ich vyššia koncentrácia melanínu síce viac chráni DNA, ale obmedzuje aj tvorbu vitamínu D3 – potrebujú byť teda na slnku dlhšie.
Ale povedzme si objektívne … koľkí z nás sa dostačujúco na to slnko dostanú – hlavne v zime, keď sa potrebné časy (vystavenia sa slnku) predlžujú? V zime s krátkymi dňami sa ľahko stane, že do práce ideme ešte za tmy a domov sa vraciame taktiež už po zotmení. Cez deň sedíme zavretí v kanceláriách … za sklom, ktoré potrebné vlnové dĺžky neprepúšťa. Teda, ak náhodou máme odtemnené žalúzie a závesy … ale potom nevidíme na monitory. Tak radšej zatiahneme a ešte si preventívne zasvietime lampu, aj keď je vonku krásny deň. Doma zase len sadneme k telke či kompu … A keď sa už náhodou v teplejšiu časť roka dostaneme von, hneď sa mažeme “stovkou” krémom. Nečudo, že nedostatok vitamínov skupiny D je čoraz bežnejší.
V prípade nedostatočnej vlastnej produkcie sa do popredia dostáva príjem v potrave či doplnkoch výživy – ten je ale dosť diskutabilný. Ako najlepšie potravinové zdroje sa udávajú vaječný žĺtok, mlieko, mliečne výrobky a rybí tuk. Keby všetky tie zvieratá žili prirodzene vonku, obsah vitamínu D3 (tej neaktívnej formy, ktorú si telo aktivuje samo) by bol zrejme zaručený. Keďže však v mnohých chovoch zvieratá nevidia pomaly celý život slnko, iba umelé lampy, ako sa do produktov z nich to déčko vlastne dostane? No asi len tak, že je pridané v umelej forme do krmiva … a na čo je to dobré? Ešte ryby – budiž … tie asi zatiaľ nikoho nenapadlo chovať v rybníkoch dnu. Rastlinné zdroje obsahujú väčšinou ekvivalent D2, ktorý je ale ťažšie vstrebateľný – ťažko sa na to spoliehať. No a vitamínové doplnky? Obsahujú väčšinou neaktívnu formu (D3), ak sa vyrábajú aj nejaké s aktívnou (kalcitriolom), asi budú na predpis … v každom prípade s tou aktívnou neradno preháňať, lebo jej nadbytok pôsobí rovnako ako nedostatok. Radšej nechať obličky, nech to regulujú samy.
A načo sa vôbec zaoberať tým, či v strave alebo doplnkoch prijímame vitamínu D dostatok, keď stačí jednoducho vyliezť na slnko (vo vhodnú dennú dobu a na rozumný čas) bez akejkoľvek ochrany a užiť si jeho hrejivé lúče (ak na ne netrpíte alergiou). Slnko je predsa zdrojom väčšiny energie v biosfére. Prejaví sa to pozitívne nielen tvorbou vitamínu D3, ale určite aj zlepšenou náladou. A môžete si byť istí, že toho D-éčka bude presne toľko, koľko treba.Fotoličba  a UV ŽIARENIE FB_IMG_1518174537844